Hvor lang tid varer ens menstruation? 

Din menstruation varer i gennemsnit fem til syv dage, men det kan dog variere meget fra person til person. For nogen kan menstruation vare lige fra tre til otte dage. Derfor stiller mange det spørgsmål, hvad er ”normalt”? Selvom det gennemsnitligt er fem til syv dage, betyder dette ikke at det unormalt, hvis din menstruation i stedet er kortere eller længere. Det er nemlig meget individuelt, hvor længe ens menstruation varer. Længden af ​​ens menstruation er relateret til længden af ​​ens cyklus, som normalt er 28 dage. Tiden mellem to blødninger er i gennemsnit 21 dage.

 

Menstruation: Hvilke bæredygtige hygiejneprodukter kan jeg bruge?

Der findes i dag et bredt udvalg af bæredygtige hygiejneprodukter. Eksempelvis menstruationstrusser, menstruationskopper, stofbind og økologiske bind. En måde at sikre sig en bæredygtig menstruation, er ved at vælge bæredygtige hygiejneprodukter som kan bruges igen og igen. Derved undgår du problemerne med engangsprodukter som skaber store mængder affald.

En nem, bæredygtig og sund menstruation kan let opnås med menstruationstrusser. De er nemlig behagelige at have på og helt frie af kemikalier. Det smarte ved menstruationstrusser er, at de kan holde op til 30ml væske ad gangen, hvilket svarer til 3 almindelige tamponer. Derfor kan du helt praktisk og nemt tage dem på under din menstruation. Dermed undgår du alt den nervøsitet du kan have om, at skulle risikere at bløde igennem, og samtidig gør du noget grønt og godt for naturen, da de kan bruges igen og igen.

 

Menstruations-Panty High Waist Hilde i rosa
 
Foto: Maja Matkowska, ePic Projects.

Hvorfor er min menstruation uregelmæssig?

Der kan være et hav af forskellige faktorer, som kan ligge til grund for, hvorfor din menstruation er uregelmæssig. Eksempelvis kan et øget stressniveau have en effekt på din cyklus, hvilket kan medføre at din menstruation enten starter før tid eller senere end forventet. Dine spisevaner og din fysiske sundhed kan også have en stor betydning for din cyklus. Så har du en uregelmæssig cyklus, kan det være en indikation for, at der er noget galt. Derfor bør du som udgangspunkt altid søge læge, hvis du har et uregelmæssigt blødningsmønster. 
Det kan dog være helt almindeligt for unge i puberteten, at have en uregelmæssig cyklus. Det skyldes, at hormonenerne svinger meget i puberteten og derfor gør, at kroppen kan tage lidt længere tid om at finde ind i et korrekt mønster.

Menstruation: Hvor kommer blodet fra?

Dit menstruationsblod kommer fra slimhinden inde i livmoren. Grunden til der kommer blod, skyldes at kroppen forbereder sig på en graviditet i din cyklus, hvilket den gør hver gang. Blodet opstår i det, at vævet i livmorslimhinden bliver tykkere og mere blodfyldt, for netop at være klar til at tage imod et befrugtet æg. 
Hvis ikke livmoderen bliver tilført et befrugtet æg, så bliver det tykke væv afstødt fra kroppen. Det sker cirka 14 dage efter ægløsningen. Så man kan med andre ord sige, at din menstruation er en slags garanti for du ikke er gravid og en sund garanti for din krop fungerer som den skal.


Kan jeg gøre noget for at lindre mine menstruationssmerter?

Nogle oplever rigtig store menstruationssmerter mens andre blot føler en smule ubehag.

De smerter menstruation medfører kan være utrolig ulidelige og fremprovokere store smerter i mave og ryg. Men der er faktiske flere ting, du selv kan gøre, for at lindre dine smerter eller ubehag. Eksempelvis kan det hjælpe at røre sig, ved enten at gå eller løbe en tur. For andre kan det hjælpe, blot at ligge under dynen med en varmedunk på maven.

For nogen kan smerterne være så kraftige, at de bliver nødt til at tage smertestillende medicin, for at komme smerterne til livs. Før du overvejer smertestillende medicin, bør du først forhøre dig med din læge om, hvilke muligheder du har.

 

3 tips til at blive fortrolig med din menstruation

Det handler dybest set om at forstå din krop og din cyklus. Derfor anbefaler vi, at du øger din viden omkring din egen krop. Vores første tip er derfor, at du downloader en ’Cycle Tracker’ app. Hver en krop er unik og individuel - derfor bør du lærere mere om din egen krop og cyklus via en cyklus app. Med en cyklus app kan du indtaste din menstruationsdata, og den vej igennem holde styr på din cyklus. Du kan også her indtaste yderligere informationer om, hvordan din menstruation føltes. Alt sammen er med til at danne et godt overblik over din menstruation, hvilket kan gøre dig klogere på din egen krop.

Vores andet tip er, at du bør lytte til din krop. Kan du se der er nogle uregelmæssigheder, bør du overveje hvad det kunne skyldes. Kan du mærke et øget stressniveau i din krop, bør du så vidt muligt få bragt stressen ned, da vi ved at et øget stressniveau kan skabe uregelmæssigheder i din cyklus. Sørg derfor for, at hvile din krop når du føler dig stresset. 

Vores tredje og sidste tip er, at prøve free bleeding. Det er med vores KORA MIKINO menstruationstrusser blevet utrolig nemt og behagligt. Gør din krop og miljøet en tjeneste, ved at hoppe i et par behagelige menstruationstrusser som gør du føler dig fri under din menstruation.

________________________
Photo: Canva