Hvad fortæller farven på dit menstruationsblod om dit helbred?

Din farve på dit menstruationsblod kan være afgørende for, hvordan dit helbred er. Derfor er det altid godt at kunne kende forskel på de forskellige farver. Nogle farver kan være en direkte indikation på, at du har en infektion i underlivet mens andre farver blot fortæller din menstruation enten lige er påbegyndt eller ved at afslutte. Din farve på dit menstruationsblod, kan derfor fortælle om alt er som det skal være.

Og lad os lige slå fast, at menstruationsblod ikke helt er det samme som almindeligt blod. Ca. halvdelen af væsken i menstruationsblodet er almindeligt frisk blod mens den anden halvdel består af den afstødte slimhinde fra livmoren.

 

Hvordan kan jeg tjekke farven på mit menstruationsblod?

En god og bæredygtig måde, hvorpå du altid kan tjekke farven på dit menstruationsblod er ved, at bruge en menstruationskop under din menstruation. Er du nervøs for at din menstruationskop sidder forkert og blodet løber ved siden af, så kan du nem vis supplere menstruationskoppen med et par bæredygtige menstruationstrusser. Faktisk kan du også helt bekvemt benyttet menstruationstrusser som det eneste hygiejneprodukt, eftersom de kan holde op til 30ml væske, hvilket svarer til 3 tamponer. Samtidig er de utrolig behagelige, kemikaliefri og bæredygtigt produkt som du kan bruge igen og igen.

Foto: Maja Matkowska, ePic Projects

Hvilken farve har menstruationsblod?

Lad os her starte med at fjerne alle de myter, som de utallige reklamer har skabt: Nej, menstruationsblod er IKKE blå! ’Blåt blod’ er den største omgang vrøvl. Det er dog ofte farven som vi ser i den kliniske præsentation af menstruationsblod, som vi kender fra reklamer. Den blå reklamefarve skyldes udelukkende det tabu der er omkring menstruation. Så forvent ej, at der strømme blåt blod ud af dig. Forvent derimod en rød klassisk farve, som ikke kun er kærlighedens farve men også farven på dit menstruationsblod.


Farven kommer dog i en massevis af nuancer og farver, da menstruationsblodet som nævnt er en blanding af blod og væsker fra livmoderhalsen. Nedenfor kan du danne dig et overblik over de forskellige menstruationsfarver og se hvor på skemaet dit blod er.

Orange menstruationsblod

Hvis farven på dit menstruationsblod er orange kan der ligge to bagvedliggende grunde. Den første er, at dit blod kan være blevet mikset sammen med væsken fra din livmoderhals inden det er på vej ud af kroppen. Er dette tilfældet er alt godt, det er nemlig helt normalt at dette forekommer. Det kan derimod også være et tegn på en underlivsinfektion. Så har dit blod ændret konsistens, lugter grimt eller det klør i underlivet, så bør du være obs. på dette og søge lægelig hjælp.

 

Frisk rødt menstruationsblod

Er dit blod helt almindelig frisk rødt, så dette en indikation på en sund og velfungerende menstruation. En menstruation starter ofte med en frisk rød farve og bliver med tiden cyklussen mere mørkerød. Du kan derfor være rolig og velvidende er din menstruation forgår i den skønneste orden. 
Hvis der opstår usædvanlige pletblødninger i frisk rød i mellem din cyklus, så kan det være et tegn på en seksuelt overført infektion, såsom klamydia eller gonoré. Ligeledes kan uregelmæssig kraftig blødning skyldes polypper. Du bør der for altid søge læge, hvis du ser kontinuerlige uregelmæssigheder i din menstruation.

 

Products in this article

Gråt menstruationsblod

Oplever du at dit menstruationsblod er grå, bør du kontakte din læge. Gråt menstruationsblod er nemlig en klar indikation på du har en bakteriel infektion i underlivet. Er du gravid og oplever gråt blod fra underlivet, kan det skyldes du har aborteret. Det selvfølgelig ikke givet, at du har det – men søg læge hurtigst muligt og bliv konsolideret.

 

Pink/Lyserødt menstruationsblod

Der kan være flere grunde til dit menstruationsblod er lyserødt eller pink. En helt ufarlig årsag kan være, at du er lige i begyndelsen af din menstruation, hvor du ofte bløder lidt mindre, eller det kan være fordi du pletbløder eller blodet er helt frisk.

Oplever du gentagende gange at de menstruationsblod er lyserødt, kan der ligge andre faktorer bag, hvor du bør søge læge. Eksempelvis kan det skyldes, at du er i vitaminmangel og din kost ikke er tilstrækkelig nærig. Dertil kan også skyldes du er i mangel af det kvindelig kønshormon østrogen i kroppen. Dette ses ofte hos mennesker, der bruger p-piller eller anden form for præventionsmiddel. Det syntetiske østrogen fra præventionsmidlerne undertrykker kroppens eget østrogen, hvilket derfor kan resultere i lyserødt menstruationsblod. Du bør i begge af disse tilfælde søge lægelig hjælp.

 

Brunt/mørkerødt menstruationsblod

Mørkerødt menstruationsblod er et tegn på gammelt blod, hvilket derfor ofte indikere at du er i begyndelsen eller slutningen af din menstruation. Det er helt normalt og ufarligt, så oplever du en mørkerød menstruationsfarve kan du være helt rolig.

Har dit menstruationsblod en snært af brunt, kan det også være et tideligt tegn på graviditet.

 

Sort menstruationsblod

Oplever du dit menstruationsblod er sort, er der ingen grund til bekymring. Det er blot et tegn på det er gammelt blod og har været længe undervejs. Er menstruationsblodet sort vil det skyldes du er i begyndelsen eller slutningen af din menstruation. 


Mit menstruationsblod har skiftet farve?

Det er ganske almindeligt af både farven og konsistensen af dit menstruationsblod ændrer sig fra måned til måned. Det kan endda også ændre sig i løbet af din periode. Grunden til dette kan skyldes hormonelle ændringer i kroppen eller din livstil, kost, alder og miljø. Det er derfor ikke unormalt, hvis nogle af disse faktorer har påvirket dit menstruationsblod til at have en anden farve. Følg med på vores farveskema, så kan du altid sikre dig, at dit menstruationsblod er den rigtige farve.  


Følg med os på vores Instagram profil – her deler vi løbende opslag omkring lignende emner :)

Photo: Canva